Loft Three Marias - Carlos Veloso Ava Architects

The existing context

Conversion and adaptation of interior spaces.

Apartment located at first Floor of a five-storey building, built in 1893.

Floor joist hangers Wood (10×14) with walls of stone masonry.

Height with 3.5m ceilings with plaster stucco with figurative decorations.

Wooden window frames need to intervene on the side of the road and complete replacement

of the interior side of the block.

Original wood floor that is in good condition with the exception of areas where circulation is

impaired.

Kitchen installed in reduced difficulties in placing numerous appliances area.

Toilet with direct link to the outside located next to the kitchen compartment and dimensions

that a narrow and barely functional space.

Besides being the bathroom of support rooms that are opposite the same side.

The apartment has three hits from the common staircase.

Too many doors that become an obstacle to circumvent.

Intervention

We tried to implement a silent solution. Allowing lap times of each intervention compared to

the original and that now advocates. A dialogue from a juxtaposition of languages, materials

and construction systems. Searched up a functional dialectic, which could give body to existing

spaces and their adaptation to new proposals spatial and programmatic functions. Apart from

the introduction of new infrastructure for water and sewage, as well as electrical installations,

the existing spaces like kitchen, toilet service and the interiors were reconfigured storage.

Carlos Veloso, Arquitecto



Project title:Loft Three Marias
Architect:Carlos Veloso Ava Architects
Country:Portugal
City:Lisbon
Project:2012