Hospital Sousa Martins - Aripa Architects

The Sousa Martins Sanatorium which opened in 1907 was the first purpose-built hospital for the treatment of patients with pulmonary infections. The sanatorium’s strong humanist component (it had a games room, winter garden, library, dentist, barber and soon) and its location in an open park with stands of giant sequoias and imposing granite boulders established a relationship with the city, as the same outdoor space is shared by patients and inhabitants.

The three initial pavilions were laid out in large open spaces, highlighting the patients’ forays into the outside world. In the 1950s a new regularly-shaped building with a 225 metre façade filled with balconies continued the philosophy of promoting patients’ relationship with the exterior.
In the 1990s a new building was constructed next to the 1950s sanatorium, bringing together the hospital nucleus, and the idea of a life experience was abandoned.

The challenge of the current intervention (which involved recuperating the buildings of the various eras and constructing a new building to house the more technologically demanding services) also meant a return to living unrestrictedly and fully in the environment, and the Health Park has regained its status.

O Sanatório Sousa Martins, inaugurado em 1907, foi o primeiro edifício hospitalar de raiz para, assistência a doentes pulmonares. A forte componente humanista do sanatório (o conjunto hospitalar incluía salão de jogos, jardim de inverno, biblioteca, dentista, barbeiro…) e a sua implantação num parque aberto, com matas de sequóias gigantes e imponentes penedos graníticos, permitia uma relação vivencial com a cidade, com a partilha de um mesmo espaço exterior por doentes e cidadãos.

Os pavilhões iniciais (3) eram dispostos no terreno com grandes áreas abertas, acentuando a saída dos doentes para o exterior. Nos anos 50, um novo edifício, de linhas regulares e com uma frente de 225 m totalmente preenchida por varandas, prossegue a filosofia de promoção da relação dos doentes com o exterior.

Nos anos 90, uma nova construção, colada ao sanatório dos anos 50, agarra e concentra o núcleo hospitalar abandonando essa ideia vivencial.

O desafio da intervenção actual (que engloba a recuperação dos edifícios das várias épocas e a construção de um edifício novo onde se localizarão os serviços tecnologicamente mais exigentes) é também o regresso a uma vivência do espaço envolvente de forma aberta e plena, recuperando o parque de saúde que o local permite e impõe.

Fotografia Photography
José Campos Architectural Photography



Project title:Hospital Sousa Martins
Architect:Aripa Architects
Country:Portugal
City:Guarda