Mortuary House - Raul Sousa Cardoso + Graça Vaz

Integrated in a hybrid residential context which crosses urban and rural references, the mortuary house

emerges as a filter between them and a universe of contemplation of the distant mountains.

Bounded by a municipal road, a farmland and the Church of Vila Caiz, the constructed volume results from

the confluence between the axes of delimiters ground, framing the landscape and solar orientation.

The materiality of the building integrates and filters the context in which it operates through grilles cover

crops in concrete (filter of light and views) granite floors, walls and paneling in conjunction with the whiteness

of the walls.

The interior space results mainly from three major interconnection between spaces defined by an atrium and

two rooms that can be joined or fragmented depending on the circumstances.

The view of the distant mountains combined with the water from a tank that strategically reflects in the slope

of the roof and walls of the mortuary are factors that catalyze an environment of neutrality, silence and

introspection.



Project title:Mortuary House
Architect:Raul Sousa Cardoso + Graça Vaz
Country:Portugal
City:Marco de Canaveses - Vila Caiz